Geacht lid,

Is de bankencrisis net voorbij, begint iedereen weer lekker te draaien, en dan is er opeens een Coronavirus.

Griepje zeggen er velen, gaat wel weer over; helaas, de realiteit is anders. Scholen per direct dicht, alle horeca drie weken dicht, binnenblijven en thuiswerken is het advies.

Ook ik heb afgelopen weekend de thuiswerkplekken ge├»nstalleerd voor onze werknemers, en ook onze kantoren zijn vanaf vandaag gesloten voor bezoek. De laatste keer dat er zulke rigoureuze maatregelen zijn genomen was in 1973, toen er een aantal autoloze zondagen werd ingesteld vanwege de oliecrisis, en ja, ook die periode heb ik meegemaakt. We kunnen niet veel voor u doen, anders dan iedereen veel kracht toewensen, met name degenen met een horecabedrijf en uiteraard ook diegenen die kampen met een broze gezondheid en zich ernstig zorgen maken.  

Weet dat er een mogelijkheid is om werktijdverkorting aan te vragen bij het UWV, velen gingen u al voor. Informatie hierover vind u hier: https://www.uwv.nl/werkgevers/tijdelijk-minder-werk/detail/werktijdverkorting. Heeft u vragen over uw bedrijf, over de regelingen die er zijn of hoe u het beste kunt omgaan met de maatregelen die er genomen worden, stelt u deze dan aan ons. Liefst per email, maar bellen mag ook (gebruik dan 072-5813663). We helpen waar we kunnen en doen dat uiteraard zonder kosten.

Tenslotte spreek ik u aan als ondernemers: we hebben er ooit voor gekozen om te sturen en niet om mee te varen. Eigenwijs, eigenzinnig, echte Bergenaren zou ik bijna willen zeggen. Met mooi weer is varen een koud kunstje, de echte uitdaging is het varen in slecht weer. En slecht weer is het, dat zal duidelijk zijn, maar voor zover ik u allen ken bent u goede kapiteins en gaan we ook deze periode goed doorkomen.

Ik wens u sterkte en een behouden vaart!

Voorzitter VOB

Tom Pedroli